2020-11-11 12:54:32

Mjesec hrvatske knjige

Ove godine Mjesec hrvatske knjige posvećen je 50 . obljetnici obilježavanja Dana planete Zemlje, a glavni moto je Razlistaj se!

U našoj smo školi obilježili Mjesec hrvatske knjige s nekoliko radionica , a svoj doprinos očuvanju prirode dali smo koristeći stare knjige za otpis kao  materijal za izradu novih umjetničkih radova.  Kako smo otpisanim knjigama udahnuli život i što smo još stvarali na radionicama možete pročitati pod ::opširnije:: , a fotografije s radionica i izložbe možete pogledati u našoj foto galeriji. 

                                         Školska  knjižničarka:

                                                Melita Horžicky-Radotić

Razlistaj se ! radionica u 2. razredu.

Nakon pročitanih basni učenici su oblikovali likove iz basni od sušenog lišća ( koje su sami skupili i osušili), našlo se tu i životinja za koje smatraju da bi se također trebale naći u basnama. Od ostataka suhog lišća izrađivali su straničnike za knjige. Radionicu su vodile učiteljica Đurđica Gjajić i knjižničarka Melita Horžicky-Radotić

Blackout poetry - radionica u 7. razredu

 Naziv blackout poetry ( Zacrnjena poezija) dolazi od prepoznatljivog vizualnog izgleda koji ova vrsta pjesama poprima nakon pretvorbe već gotovoga teksta u novu pjesničku cjelinu , dok se ostatak nepotrebnih riječi zacrnjuje i tako dobije i vizualno zanimljiv izgled.

Radionicu su vodile učiteljica hrvatskog jezika Marijana Benić i knjižničarka Melita Horžicky-Radotić.

Produžiti život otpisanim knjigama bio je cilj učenicima na satima likovne kulture. Pod vodstvom učiteljice Sanje Mišić stranice starih knjiga poslužile su kao materijal za stvaranje novih likovnih djela.  

Učenici 6.a razreda izrađivali su plakat po uzoru na Žar pticu Borisa Bučana.

Učenici 7.a su u kombiniranoj tehnici iskoristili papir na nov način, dok su učenici 8. a imali zadatak prikazati najdražu knjigu na stranicama knjiga kroz biljku kao  simbol rasta priče  koja čini centralni dio kompozicije.

 

Vrijedni učenici produženog boravka uz moto Mjeseca hrvatske knjige "Razlistaj se" napravili su cvjetiće iz kojih su se razlistale knjige.  Nakon provedene aktivnosti učenici su dobili još veći poticaj za čitanjem.         

Osnovna škola "Mladost" Jakšić